Školní statek se otevřel veřejnosti!

Den zemědělců, potravinářů a venkova okresu Tábor 2019

V sobotu 5. října 2019 se na školním statku Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy v Táboře konal již 13. ročník Dne zemědělců, potravinářů  a venkova okresu Tábor, který i přes nepřízeň počasí přivítal velké množství příznivců českého zemědělství.

Akce se zúčastnili předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, senátor Mgr. Jaroslav Větrovský, místostarostka Rady města Tábora Ing. Olga Bastlová, zástupci zemědělských organizací a další významní hosté.

Návštěvníci si mohli prohlédnout jednotlivé provozy  a zemědělskou techniku využívanou v prvovýrobě i při výuce žáků školy v rámci výuky odborných předmětů, zejména praxe, chovu zvířat a veterinářství.

Součástí programu byly i jezdecké závody v parkurovém skákání, kterých se zúčastnilo 45 jezdců a koní. Závody pořádal Jezdecký klub Statek Měšice. S přípravou a realizací závodů pomáhali i žáci školy studijního zaměření Chov koní. 

Opětovně velký úspěch měla výstava drobného zvířectva.

V nově zrekonstruované cvičné hale Školního statku zemědělské školy v Táboře byl připraven bohatý program s tvořivými dílničkami pro děti, skákacím hradem a aranžováním s možností vlastní tvorby nebo nákupu  aranží z přírodních materiálů. S velkým  zájmem se setkalo již tradiční focení dětí se zvířátky. Letošní novinkou pro děti bylo hledání „jehly“ v kupce sena a skládání dřevěných puzzle. 

Návštěvníci si mohli zakoupit regionální potraviny, jablka ze školního statku, poslechnout hudební program a setkat se s přáteli.

Věříme, že se den na Školním statku zemědělské školy v Táboře vydařil a přispěl k propagaci českého zemědělství, českých potravin i zemědělského školství.  

 

VOŠ a SZeŠ Tábor