Španělské léto s Erasmus+

Od Španělů po Čechy, od koní na farmě po delfíny v moři, od spaní v hotelu ke spaní na parkovišti. Kdo by si byl pomyslel, že tohle všechno, a ještě mnohem víc může člověk zažít, když se přihlásí do ERASMUS plus. No já rozhodně ne!

Naše tříměsíční stáž ve městě Granada, na jihu Španělska se proměnila v neuvěřitelné dobrodružství, a to i přesto, že část dne nám zabírala práce. Než Vás trochu zasvětím do španělského života a místní pracovní morálky, dovolte mi v pár větách představit můj španělský domov.

Granada! Proslulé město svou významnou pevností Alhambrou, kde žili staří Maurové a nyní tato majestátnost dominuje v celém širším okolí. Sjíždí se sem turisté z celého světa, obdivují Nazarijské paláce i nádherné zahrady a představte si, když Vás od této památky dělí jen cesta do kopce!

 A co dalšího v Granadě? Tam se nikdy nenudíte, město sice žije hlavně v noci, ale můžete navštívit různé katedrály, spoustu krásných vyhlídek a pokud vás omrzí památky, můžete vyrazit do víru velkoměsta. Krásné obchůdky se suvenýry, vůně z řeznictví a restaurací, poslouchání pouličních muzikantů, zpívání karaoke v baru a mnoho další zábavy. Ovšem pokud chcete jenom relaxovat po těžkém týdnu, nejlepší varianta je vyrazit k moři a vidět delfíny, nebo strávit den na vodní atrakci. 

Ale aby naše stáž nebyla jen samá zábava, museli jsme zvládnout pracovní morálku Španělska. Jak jistě víte nebo tušíte, v jižních zemích bývá v horkých letních dnech zvykem dát si takzvanou “siestu“ ale jak se říká každé pravidlo má výjimku. Ta platila i pro nás. Na naší farmě u poníků a sportovních koní se na žádné siesty nehrálo. Nicméně nemyslete si, že by nás sedřeli z kůže, ba naopak. Měli jsme nejúžasnější stáž. Pracovní doba okolo 5 hodin a péče o nádherná zvířata se vším všudy. Nejenom že jsme obohatili své znalosti okolo sportovních koní, ale naučili jsme se hlavně praktické věci dobré do života.

Ale víc informací Vám neprozradím, zůstanou utajeny až do doby, než se sami rozhodnete vyjet do zahraničí. Nicméně já svého rozhodnutí nelituji a za všechny slasti i strasti, které mě potkali ve Španělsku jsem vděčná. Získala jsem tím nové přátele, poznala cizí jazyk, našla rozdíly v jejich kultuře a životním stylu, ochutnala výborná jídla a užila si skvěle strávený čas. Tuto stáž mohu vřele doporučit.

Nela Sumerauerová